Beräkna rätt tryck för kranen

 

Att tappa öl från en kran, särskilt i kombination med en kompensator, är en enkel fysisk process. Många dispenseringssystem är emellertid felaktigt justerade, vilket gör tappning betydligt svårare.

Ofta minskas trycket när det skummar. Ett vanligt misstag.

Eftersom öl innehåller kolsyra fylls det under tryck. Utan tryck skulle kolsyran frigöras och skum skulle utvecklas. Så om det inte finns tillräckligt med tryck i ölslangen släpps koldioxiden ut och endast skum kommer ut ur kranen. Nu måste trycket ökas igen tills kolsyran upplöses i ölet igen och det inte finns mer skum i slangen.


Rätt tappningstryck kan bestämmas i tre steg.


1. Bestäm tryck med följande tabell

Bestäm öltemperaturen (= ölkällartemperaturen) och läs av motsvarande tryck.


5 ° C = 0,8 bar 10 ° C = 1,2 bar 16 ° C = 1,7 bar 22 ° C = 2,1 bar

6 ° C = 0,9 bar 11 ° C = 1,3 bar 17 ° C = 1,8 bar 23 ° C = 2,2 bar

7 ° C = 1,0 bar 12 ° C = 1,4 bar 18 ° C = 1,9 bar 24 ° C = 2,3 bar

8 ° C = 1,0 bar 13 ° C = 1,5 bar 20 ° C = 2,0 bar 25 ° C = 2,4 bar

9 ° C = 1,1 bar 14 ° C = 1,5 bar 21 ° C = 2,0 bar 26 ° C = 2,5 bar


Uppmärksamma att på sommaren händer det ofta att temperaturen på öl i fatet är långt över 20 °C. På vintern är temperaturen ofta bara 8 °C.


2. Bestäm trycket


Skillnad i höjd

0,1 bar tryck krävs per meter höjd (tunnbotten) (oberoende av storlek på slang).


Linjelängd / friktionsförluster

Friktionsförlusterna beror på ölslangens längd och diameter.

För 7 mm linjer beräknas 0,1 bar per 2 m slanglängd.

Med 10 mm slangar, 0,1 bar per 6 m slang.


3. Beräkna tryck


Nu läggs de tre trycken för mättnad, höjdskillnad och slanglängd samman

Exempel:

18 ° C öltemperatur (i fatet), 2 m höjdskillnad och 4 m kabellängd för en 7 mm slang.

  1,9 bar (mättnadstryck)

+ 0,2 bar (höjdskillnad)

+ 0,2 bar (linjelängd)

= krantryck på 2,3 bar.


I praktiken ska du under inga omständigheter hamna under det bestämda trycket. För en kompensatorkran är minimitrycket 1,2 bar ( aldrig lägre!). Vid tveksamhet, öka snarare än minska trycket!

Vid lagring av öppna fat bör trycket i cylindern alltid motsvara exakt mättnadstrycket. Så justera trycket vid manometern ner till mättnadstrycket. För att göra detta, släpp ut övertrycket vid ventilen. Stäng inte av CO2, så att ett konstant tryck garanteras.

På detta sätt kan du garantera ölens färskhet även under en längre tid.