Vattenkran: högkvalitativa armaturer för kök och badrum

Vare sig det gäller kök eller badrum - vattenkranar får inte saknas i någon byggnad. De finns i otaliga former och utföranden, så att det finns en lämplig modell för praktiskt taget alla behov.

Om du behöver en ny kran är det bäst att ta en titt på vårt sortiment. Där hittar du högkvalitativa kranar som du enkelt kan köpa online och få levererade.

De viktigaste uppgifterna om vattenkranen på ett ögonblick

 • En kallvattenkran har endast en anslutning, med vilken den ansluts till kallvattenröret i hushållsinstallationen.
 • En kran som kan användas för att blanda varmt och kallt vatten kallas för blandningskran.
 • Innan du köper är det nödvändigt att kontrollera bland annat om det behövs en högtrycks- eller lågtryckskran.
 • Kranar för köket kan också fås med en integrerad diskspray, till exempel om det behövs.
 • I badrummet används kranar inte bara på tvättställ, utan även på duschar, badkar och bidéer.
 • En enspaksblandare har endast ett styrelement för reglering av vattenmängd och temperatur.
 • Du kan köpa högkvalitativa kranar i olika utföranden online i vår butik.

Vad är en vattenkran?

En vattenkran är ett utloppsbeslag som kan användas för att reglera mängden vatten som kommer ut. Vattenkranar används för olika ändamål och därför kan flödeshastigheten skilja sig avsevärt i vissa fall.

Dessutom finns vattenkranar i mycket olika former, storlekar och utrustningsvarianter. Beroende på individuella krav och lokala förhållanden kan du till exempel välja mellan så kallade kallvattenkranar, engreppsblandare, tvågreppsblandare eller kranar som är utrustade med en sensor eller en flexibel diskdusch.

Dessutom kommer du oundvikligen att stöta på begreppen högtryckskran och lågtryckskran när du letar efter en ny kran. Vi förklarar när vilken variant som är rätt när du köper en kran lite längre ner på denna sida.

Kran för kallt vatten

Varmt kranvatten är inte alltid nödvändigt. Ibland räcker det med kallt vatten eller så är det inte möjligt att tillhandahålla varmvatten på grund av att det inte finns någon central vattenförsörjning i kombination med att det saknas utrymme för en panna.

I det här fallet kan du installera en enkel kallvattenkran. En sådan modell har endast en anslutningspunkt, där den ansluts till vattenanslutningen i väggen med en vattenslang.

Installationen av en sådan kallvattenkran, som finns i många olika utföranden för kök, badrum eller till och med utomhus, är okomplicerad och lyckas oftast utan problem med omsorg och lite hantverkskunnande.

Blandningskranar: Vattenkran för kallt och varmt vatten

Förutom enkla kranar för kallt vatten finns det även modeller där både kallt och varmt vatten kan tas från kranen. Den här varianten kallas för en blandningskran eftersom blandningen av varmt och kallt vatten sker direkt i kranen.

Blandningskranar är vanliga, åtminstone i Tyskland. I andra länder är separata kranar för kallt och varmt vatten fortfarande vanliga.

Användningen av en blandningskran har den stora fördelen att användaren alltid själv kan välja vilken vattentemperatur han/hon föredrar vid varje given tidpunkt och inte behöver välja mellan varmt och kallt vatten.

När du köper en kran eller blandare finns det otaliga modeller att välja mellan. Du kan köpa blandare med ett handtag, modeller med två reglage eller blandare med integrerad diskdusch.

Dessutom måste man skilja mellan så kallade högtrycks- och lågtrycksblandare. Högtrycksarmaturer används alltid om byggnaden har ett centralt vattenreningssystem. Du kan känna igen detta särskilt genom att det finns två anslutningar i väggen.

Om vattnet däremot värms upp av en panna behöver du en så kallad lågtrycksarmatur. Du känner igen detta genom att det bara finns en kallvattenanslutning på väggen.

Dessutom kan man lätt skilja mellan högtrycks- och lågtryckskranar genom antalet anslutningar på kranen. Högtrycksarmaturer har två anslutningar för vattenslangar. Lågtrycksfästen har däremot tre.

Kran för köket

I köket är vattenkranen en oumbärlig del av diskbänken. Det spelar ingen roll om du har en diskmaskin eller inte. Med hjälp av kranen kan du fylla grytor med vatten, diska för hand eller tvätta frukt och grönsaker i köket.

En kökskran kallas ofta för köksblandare. Utbudet av olika utföranden är stort, så du kan säkert hitta en lämplig modell för din diskbänk.

Om du behöver en kran till köket kan det vara en bra idé att köpa en modell med en utdragbar eller svängbar diskdusch, beroende på de lokala förhållandena. Detta är särskilt praktiskt om du regelbundet diskar för hand eller om du vill tvätta grönsaker som sallad i diskbänken.

Kran för badrummet

Precis som i köket är en kran naturligtvis oumbärlig i badrummet. Den installeras åtminstone vid tvättstället, så att det alltid finns rinnande vatten för att tvätta händerna och borsta tänderna. Dessutom är badkar vanligtvis utrustade med en kran så att man lätt kan få in varmt vatten för ett avkopplande bad.

Precis som för kranar till köket är utbudet av kranar till badrummet också mycket stort. Beroende på vad som är särskilt viktigt för dig och var du vill installera kranen i badrummet kan du välja mellan många olika lösningar.

Till exempel finns en kran, även kallad tvättställskran, både som en engreppsblandare och som en tvågreppsblandare. Dessutom finns det naturligtvis också blandare för väggmontage, som främst används för duschar och badkar.

Enspaksblandare: praktiska och ekonomiska

Förutom egenskaper som form kan kranar också särskiljas genom sin funktion. Så kallade enspaksblandare är till exempel kranar som är utrustade med ett enda manöverelement.

Den enarmade blandarens manöverelement används för att reglera vattenmängden. Å andra sidan kan den vridas åt vänster och höger för att ställa in temperaturen på det vatten som kommer ut ur kranen.

En av de utmärkande egenskaperna för enhandsmixer är att de är lätta att använda, eftersom de bara kräver en hand. Förutom vattenmängden kan även temperaturen justeras mycket snabbt och exakt. Detta är inte bara särskilt praktiskt i vardagen. Det bidrar också till att vattenförbrukningen generellt sett är lägre när man använder en engreppsblandare, eftersom man inte behöver ägna lång tid åt att hitta rätt blandning av varmt och kallt vatten.

Tvåhandsmixer: ofta det första valet för restauratörer

Även om enspaksblandare utan tvekan har vissa fördelar är tvåspaksblandare fortfarande mycket populära. Särskilt inom restaurangbranschen är den här varianten av kranen ofta det första valet.

Som namnet antyder är en tvåspaksblandare en blandare som har två separata reglage för att reglera varm- och kallvattentillförseln. Detta kan ibland göra det lite svårt att uppnå önskad vattentemperatur.

Kranar och ljudisolering

Moderna kranar för kök och badrum är utrustade med ljudisolering. Detta innebär att deras driftvolym förblir hanterbar, så att de inte är störande i vardagen och inte orsakar bullerstörningar för grannarna, till exempel även när de installeras i flerbostadshus.

Vad du ska tänka på när du köper en kran

När du letar efter en ny kran kommer du snabbt att inse att utbudet av olika modeller är enormt. I princip är detta positivt. Samtidigt gör det stora utbudet det svårt att hitta en lämplig kran som uppfyller dina egna idéer och lokala krav.

För att vara säker på att du väljer rätt kran finns det några saker att tänka på när du köper. Detta är det enda sättet att se till att din nya kran fungerar som avsett och att det inte uppstår onödiga problem eller ens vattenskador efter installationen.

Följande frågor måste i alla fall besvaras innan du köper kranen:

 • Var ska kranen installeras (badrum eller kök)?
 • Finns det varmt vatten eller räcker det med en kallvattenkran?
 • Krävs det en högtrycks- eller lågtryckskran?
 • Ska den nya kranen vara en engreppsblandare?
 • Önskas särskilda funktioner, t.ex. en diskspray?

När du köper en kran ska du se till att den är av hög kvalitet.

Utöver de punkter som nämnts bör det nog vara självklart att du bör tänka på god produktkvalitet när du köper din kran. Med sämre material och dåligt utförande är det oundvikligt att den nya kranens förväntade livslängd blir relativt kort.

Du kommer därför troligen att behöva byta ut kranen tidigare än om du hade valt en högkvalitativ modell från början. Detta kostar bara pengar och tid i onödan, vilket innebär att glädjen över det förmodade fyndet oftast är kortvarig.

Köp högkvalitativa kranar online

Om du vill köpa en ny kran har du kommit till rätt ställe. I vår butik hittar du ett stort urval av högkvalitativa kranar att välja mellan.

Beställ din nya kran direkt från vår butik och få den levererad till din önskade adress. Vi är övertygade om att du kommer att bli helt nöjd med produktkvaliteten, de förmånliga priserna och vår utmärkta service.