För att förenkla serveringen av öl på tapp är ett tapphuvud det perfekta medlet. På kommersiella öltunnor är kranen belägen på toppen på en ventil, till vilken tapphuvudet är monterat. CO2 tillförs via tapphuvudet och ölen överförs via slangar till tapphuvudet.

Olika system

Det finns fyra olika alternativ: platta tapphuvuden-halshuvuden, kombi-tap huvuden, korgdoseringshuvuden och ett doseringshuvud på varje ventil som passar ett visst stift. Förutom de olika alternativen kan du också hitta passande verktyg, rengöringsprodukter och tillbehör för tapphuvuden med oss.

Plana och kombihuvuden ser väldigt lika och kan båda fästas på ventilsidan - de är skjutsystem. Dessa två system skiljer sig endast i den kolven som öppnar ventilen. De platta tapphuvuden stängs som en klocka på ventilen medan kombimodellen har ett liten rör med en perforerade ring för stängning. Även om båda versionerna ser väldigt lika ut kan de inte bytas ut mot varandra.

De andra två kategorierna kan även dem lätt förväxlas med varandra - de är båda skruvsystem. Korgdoseringshuvuden kan särskiljas på två V-formar på kolven från tapphuvudet.

Du hittar en lista över vilka bryggeri som använder vilket respektive system på vår hemsidan. Till exempel är det ett speciellt tapphuvud som behövs för Guinness-öl. Kontrollera detta innan din beställning för att se vilket tapphuvud du behöver så det inte uppstår överraskningar när du packar upp din beställning.

Rengöring och tillbehör

Speciellt för tapphuvudet bör du uppmärksamma renlighet och hygien eftersom det kommer i direkt kontakt med ölen. Därför bör du ta bort eventuella föreoreningar vilka kan leda till hälsorisker, genom att regelbundet och grundligt rengöra och desinfektera. Sedan är det även så att smuts visuellt inte är tilltalande. Platta och kombi-tapphuvuden kan rengöras med en rengöringsborste. Denna rengöringsmetod är särskilt miljövänlig eftersom inga kemiska rengöringsmedel används.

Dessutom finns det verktyg som underlättar rengöring av huvudet och kontakter. För 5-liters tunnor exempelvis, finns det adaptrar som underlättar att ölen flyter lätt genom tapphvuudet frånt från fatet. Dessutom har vi på öltapp.se ventiler, tätningar,och hållare. Dessa kan beställas som reservdelar separat. Korrekt monterade tapphuvuden gör att du kan stänga systemet på ett säkert sätt.