Köp en samovar: den idealiska lösningen för perfekt teavnjutning

Om du letar efter ett mycket speciellt sätt att tillaga ditt te, kan en samovar vara det perfekta valet för dig.

Om du vill köpa en samovar har du kommit till rätt plats i vår butik. I vårt sortiment hittar du högkvalitativa samovarer som du kan beställa direkt online och få dem levererade.

Det viktigaste med samovarer i ett ögonkast

 • Samovar finns i olika utföranden och storlekar.
 • Tidigare användes kol eller petroleum för att värma samovarer.
 • Moderna samovarer är utrustade med ett elektriskt värmeelement, vilket gör dem mycket lättare att använda.
 • Alla som föredrar det nostalgiskt kan fortfarande välja en koldriven samovar idag.
 • Om njutningen av te spelar en viktig roll för dig, kommer beredningen med en samovar att inspirera dig.
 • I vår butik hittar du ett urval av högkvalitativa samovarer som du kan köpa online.

Vad är en samovar

En samovar är en speciell vattenkokare eller temaskin. Samovarer kommer ursprungligen från Ryssland. Temaskinerna finns i olika storlekar.

Klassiska samovarer är rikt prydda. Under tiden finns dock specialgrytorna även i enklare versioner, så det borde inte vara svårt för dig att hitta en samovar som passar dina behov.

Samovarer har en lång tradition

Att göra te med en samovar har en lång tradition. De klassiska temaskinerna nämndes redan i skrift under första hälften av 1700-talet. Sedan flera år tillbaka har den ryska staden Gorodets till och med ett museum där intresserade besökare kan se historiska samovarer.

Förutom Ryssland är samovarer för att tillaga te särskilt utbredda i Ukraina, Turkiet, Vitryssland och olika centralasiatiska länder. På vissa språk är stavningen samovar också vanlig.

Under tiden njuter också de traditionella tekokarna i ökande popularitet hos oss. Fler och fler teälskare uppskattar det speciella sättet att tillaga. Kanske kommer du snart att vara en av dem och njuta av ditt första te, som du lagade med samovarer du köpte av oss.

Avslappnad te-njutning med en samovar

Alla som uppskattar en kopp te kommer att vara nöjda med tillagningen med en samovar. Tebryggarna visar sig inte bara vara praktiska. Dessutom är de även riktiga blickfångare i privatlivet och inom cateringbranschen, vilket säkert också kommer att dra till sig dina gästers uppmärksamhet.

Använd till exempel en samovar för att tillbringa en mysig kväll med din familj eller vänner. Den traditionella teberedningen säkerställer en avslappnad atmosfär där du kan njuta av intressanta samtal samt en god kopp te.

I våra hektiska tider kan detta hjälpa oss att lugna ner oss och få ny kraft för vardagens utmaningar.

Hur fungerar en samovar?

Huvuddelen av samovarer är en vattenpanna utrustad med en avloppskran. Med detta kan det varma vattnet tas bort och användas för att tillaga te.

Vanligtvis kan samovarens vattentank fyllas med vatten genom en öppning i toppen. Vid uppvärmning stängs öppningen med tillhörande lock. Locket på samovarer är försett med små öppningar för att den resulterande vattenångan och därmed trycket i vattenkokaren ska kunna strömma ut.

Om samovaren ska användas för att tillaga te ställs en tekanna, som kallas en chainik på ryska, på locket. Ett tekoncentrat bereds i grytan. För detta ändamål fylls den med en liten mängd vatten och en relativt stor mängd lösa teblad.

Tekoncentratet kan hållas varmt i flera timmar på samovarer. För att göra ett drickbart te av det blandas lite koncentrat med det varma vattnet från samovarens vattenkokare.

På så sätt kan koncentrationen av teet justeras exakt efter din egen smak. Detta är en stor fördel, speciellt om flera personer vill dricka te, vilket är vanligt när man lagar te med en samovar.

Dessutom är vattenkokaren i en samovar vanligtvis mycket svår att rengöra. Om teet bereddes direkt i vattenkokaren skulle avlägsnandet av avlagringar från teet vara förenat med en motsvarande hög ansträngningsnivå.

Samovarer i olika storlekar

Om du vill köpa en samovar måste du bland annat bestämma dig för en viss storlek. Valet är ganska stort.

Det finns både mindre modeller med vattentank med en kapacitet på tre liter och stora samovar med vattentank som kan fyllas med 15 liter vatten för uppvärmning.

Det går inte att säga generellt vilken storlek som är rätt för dig. Det avgörande här är i första hand den avsedda användningen av temaskinen. Det är därför värt att fundera över exakt hur du tänker använda din nya samovar och vilken storlek som passar bäst i ditt fall innan du köper den.

Om du vill använda din samovar privat för att göra te, är en kompakt enhet med en tre till fem liters vattenkokare helt tillräcklig. Å andra sidan, om samovarer ska finnas tillgänglig för gäster i en matsal, hotell eller restaurang för att tillaga te, har du rätt med en stor modell med en 15-liters vattenkokare.

Samovarer gjorda av olika material

Förutom olika storlekar kan du även välja mellan olika material när du köper din samovar. Det finns till exempel modeller av rostfritt stål. Med en sådan samovar väljer du en robust och hållbar enhet.

Utöver det finns det även porslinssamovarer. En sådan temaskin ser utan tvekan väldigt elegant ut och kan oftast också göra mål med lång livslängd. Tänk dock på att porslin lättare kan gå sönder, vilket såklart skulle vara mer än irriterande i fallet med en högkvalitativ samovar.

Förutom apparater av rostfritt stål eller porslin finns det nu fler och fler samovarer som åtminstone delvis är gjorda av plast. De flesta av dessa är billigare enheter som borde tilltala prismedvetna teälskare i synnerhet.

Samovar elektrisk eller med kol

Det är välkänt att varmt vatten är oumbärligt för beredning av te. En möjlighet att värma temaskinerna bör inte saknas. Klassiska samovarer drivs med träkol eller, i vissa fall, med petroleum. Moderna samovarer, å andra sidan, är elektriska. I princip fungerar de som en vanlig vattenkokare.

Elektrisk samovar

Elektriska samovarer är för det mesta standarden idag. Naturligtvis behöver du ett uttag för din operation, som du kan ansluta temaskinen till.

Den fyllda elektrisk samovar behöver helt enkelt slås på för att värma upp vattnet i pannan. Den önskade temperaturen kan vanligtvis ställas in. Så fort han nått detta stängs den elektriska samovaren av. När vattnet svalnat slås värmen på igen.

Detta säkerställer att ditt tevatten alltid har rätt temperatur och du behöver inte ständigt oroa dig för vattentemperaturen medan du är med dina gäster. Utöver det visar sig en elektrisk samovar med automatisk temperaturreglering vara särskilt energieffektiv. I tider av klimatförändringar och stigande elpriser är detta utan tvekan en stor fördel som talar för att köpa en sådan samovar.

Rysk tekokare

Även om en elektrisk samovar visar sig vara särskilt praktisk i vardagsbruk, föredrar vissa teälskare fortfarande den klassiska versionen.

Om detta gäller dig bör du överväga att köpa en kolsamovar. Urvalet av motsvarande modeller är naturligtvis mycket mindre än vad som är fallet med elektriskt uppvärmda samovarer. Ändå finns det enheter som du kan använda i det här fallet.

Tänk dock på att det är lite mer involverat att göra te med en kolsamovar. När allt kommer omkring måste du själv se till att vattnet i pannan är permanent på önskad temperatur. Dessutom är bränning av kolet i samovaren oundvikligen förknippat med en viss lukt olägenhet. Beroende på de lokala förhållandena kan detta vara ett uteslutningskriterium.

Men om du inte heller har något emot det och vill ha en särskilt nostalgisk upplevelse för att göra te, är en klassisk kolsamovar utan tvekan ett bra val som säkert kommer att imponera på dina gäster.

Att köpa en samovar: vad ska du vara uppmärksam på?

Om du vill köpa en samovar kommer du snabbt att upptäcka att utbudet av olika modeller är väldigt stort. För det första är det positivt. Men samtidigt säkerställer denna omständighet också att det inte alltid är lätt att hitta en lämplig samovar.

När allt kommer omkring kan individuella preferenser och krav ibland skilja sig markant. För att köpa en samovar som optimalt motsvarar dina personliga förväntningar bör du därför vara uppmärksam på några punkter i förväg.

En samovar är trots allt inte något du kommer att köpa för ofta. Ju bättre den valda modellen passar dig, desto längre kommer du att njuta av att använda den.

Var särskilt uppmärksam på följande punkter om du vill köpa en samovar:

 • Ska det vara en elektrisk samovar eller en kolsamovar?
 • Vilken volym har vattenkokaren?
 • Vilka material är samovaren gjord av?
 • Kan enheten övertyga vad gäller kvalitet?
 • Har samovar tea den utrustning du vill ha?

Utöver det kan du givetvis också ta hänsyn till samovarens utseende när du fattar ditt köpbeslut. Om du föredrar en klassisk design med påkostade utsmyckningar eller en enkel och modern look är helt upp till dig.

Hur mycket kostar en samovar?

Kostnaderna man får räkna med när man köper en samovar kan variera kraftigt från modell till modell. Mycket billiga och enkla enheter finns tillgängliga för cirka 100 euro.

Du kan enkelt spendera flera hundra euro för en högkvalitativ samovar inklusive tillbehör. I slutändan är det såklart helt upp till dig vad som är viktigt för dig.

Om du bara vill köpa en enkel tebryggare och spendera så lite pengar som möjligt räcker det förmodligen med en billig enhet. Å andra sidan, om du värdesätter bästa möjliga kvalitet, stor kapacitet och ett elegant utseende bör du vara beredd att investera lite mer pengar om du vill köpa en ny samovar.

Vad betyder samovar?

Termen samovar kommer från ryska. Den är sammansatt av de två orden "samo" och "krig". Samo betyder "jag" på tyska och krig betyder "kockar". Bokstavligen översatt betyder samovar "självkokare", vilket i grund och botten beskriver enheternas funktion ganska bra.

Teberedning med samovarer i fyra enkla steg

Att göra te med en samovar är verkligen ingen komplicerad sak. Om du aldrig har använt en samovar tidigare har vi kort sammanfattat de viktigaste stegen för dig nedan.

Så här förbereder du ditt te med en samovar:

 • Steg 1: Fyll samovarens vattenkokare med vatten och värm upp den.
 • Steg 2: Fyll tekannan med lösa teblad och en liten mängd varmt vatten.
 • Steg 3: Späd ut tekoncentratet från grytan med vatten från samovar tea efter din personliga smak.
 • Steg 4: Njut av ditt te gjort med samovarer.

Är en samovar lämplig för mig?

Kanske är du fortfarande osäker på om du verkligen ska köpa en samovar eller om en vanlig vattenkokare inte är helt tillräcklig för att tillaga ditt te.

Det är förståeligt. För man behöver såklart inte nödvändigtvis en samovar för att göra te. Men om du värdesätter optimal te-njutning och gillar att fira det regelbundet med dina vänner eller familj, är en samovar perfekt för dig. En enkel vattenkokare kan inte hänga med.

Vi tvivlar därför inte på att du inte längre vill missa den speciella upplevelsen som är förknippad med att tillaga te med en samovar.

Köp samovarer av hög kvalitet billigt i onlinebutiken

Om du letar efter en samovar har du kommit till rätt plats i vår butik. Eftersom vi erbjuder dig ett urval av högkvalitativa enheter som du enkelt kan beställa online och få dem levererade.

Köp den samovar du väljer i vår onlinebutik och gör tillagningen av te till en mycket speciell upplevelse. Vi är säkra på att du kommer att bli nöjd med kvaliteten på din temaskin och vår pålitliga service.