En kran är en armatur med vilken ett innehåll töms från ett vätskeopererat system, d.v.s. ett rör eller en behållare. När man tappar öl är behållaren en fat. Kranar är ofta också kända som ölkranar. Tekniskt sett är kranarna avstängningsventiler eftersom vätsketillförseln antingen är helt öppen eller stängd. Kranen är helt tät.

Du hittar kolvkranar och tappkranar hos oss. Många modeller är förkromade eller tillverkade av mässing, vissa är också guldpläterade och är därför en optisk höjdpunkt. Kranar är helt enkelt en del av utrustningen i varje pub, och en högkvalitativ kran bör inte saknas i det privata kransystemet.

 

Lätt att öppna och stänga Till skillnad från en ventil som kräver flera varv kan en kran öppnas och stängas snabbt med 1/4 varv. Med några fat är kranen redan fäst direkt på fatet. Om detta inte är fallet drivs kranen med en hammare. Detta är den så kallade tappning.

Tryck

En vanlig ölkran reglerar flödet av drinken in i glaset. En tappkran har å andra sidan ett munstyckssystem inuti, så att du kan servera drycker utan skum. tappkranen kräver emellertid ett högre tryck. Från utsidan syns skillnaden endast genom en liten justeringsspak på sidan, med vilken flödet tvärsnitt inuti ändras. En tappkran är särskilt lämplig för cola- eller limonaddrycker. tappkranar har ofta en så kallad "skumknapp" för att deformera skummet. En speciell kran krävs för Stout-öl som Guinness. Stout öl kräver kväve för att producera ett särskilt krämigt skum.

Rengöring av kranen och tillbehör

Du bör alltid demontera kranarna helt för rengöring. Detta är det enda sättet att säkerställa grundlig rengöring från insidan. Kranen är i direkt kontakt med drinken och måste därför alltid vara ren. Insättningar kan leda till hälsoskador och ölet förlorar sin smak. En rengöringsborste är en bra hjälper för rengöring. Du kan också rengöra kranen ordentligt med en bälg.

Dessutom hittar du olika hjälpmedel för kranar. Till exempel hjälper en skiftnyckel att lossa fästmuttern. Med högkvalitativa kranar, hygieniska rengöringsmedel och många tillbehör smakar din öl ännu bättre!

Perfekt tappat öl tack vare tappkranen

Att tappa på öl är en skicklighet. För en perfekt upplevelse måste ölet ha rätt temperatur och ska serveras med ett fint skum i ett lämpligt glas. Ett lämpligt öltappningssystem gör detta mycket enklare.
Förutom en kolvkran kan en så kallad tappkran också användas för att tappa. Detta har ett antal fördelar och är därför inte bara lämpligt för att dricka läsk, utan också för öl.

Få skumfritt öl

Slå helt enkelt på kranen på anläggningen och låt ölet rinna in i glaset. Men naturligtvis är öl-tappning inte så enkelt. Om trycket vid kranens utlopp är för högt bildas överdrivet skum och ölet kan inte tappas ordentligt. För att motverka detta är det nödvändigt att minska trycket. På detta sätt undviks bildandet av skum och ölet kan tappas utan skum.

Tryckreduktion med en avstängningsspole

Det finns flera möjligheter att minska trycket. En av dem är användningen av en så kallad avstäningsspole. Detta är en lång enhet i form av en spiral. Ölet flyter genom denna spiral på väg till kranen, varigenom trycket sänks långsamt.
Ju längre den lugnande spolen är, desto längre kan trycket sänkas innan man tappar på ölet. Den perfekta längden på den lugnande spolen beror på olika faktorer och kan därför inte generaliseras.

 

Tryckreduktion med en tryckreducerare

I stället för en lugnande spole kan en tryckesreducerare också användas för tryckreduktion under öl-tappning. Detta är utformat på ett sådant sätt att trycket kan reduceras helt
inuti tappkranen till önskad nivå.
Dessutom har en tappkran en spak med vilken flödeshastigheten kan regleras. På detta sätt är flexibel anpassning till det rådande trycket möjligt under tappning, så att en optimal ölflödeshastighet alltid kan uppnås.

Skillnad mellan kolvventil och tappkransventil

En tappkran manövreras vid ett högre tryck än en vanlig kolvkran. Med det senare kan ölet endast dispenseras vid ett tryck av cirka 0,4 till 0,6 bar

Om trycket är avsevärt högre, kommer ofta bara skum ur kranen. Med en tappkran är emellertid inget problem på 1,3 eller 1,4 bar.
Den speciella konstruktionen inuti minskar trycket på det inkommande ölet innan lämnar kranen.

Öl med en tappkran

För att dispensera med en expansionskran för att fungera som önskat måste ölet förkylas. Helst bör den ha en temperatur på cirka fyra till sex grader för att tappa. Efter tappning bör flödeshastigheten för tappkranen först ställas in på den högsta nivån. På detta sätt kan luften tvingas ut ur ölslangen innan den faktiska tappningen.
När detta är gjort kan du minska flödet och börja tappa öl. Justera flödet så att en kontinuerlig klar ström flyter ut ur tappkranen.

Fördelar med en tappkransventil

Den stora fördelen med tryckreducering med en tryckesreducerare är det faktum att den är extremt flexibel och utrymmesbesparande. Dess användning eliminerar behovet av en lugnande spiral, utan att behöva undvika skumfri tappning av ölet.
En tappkran möjliggör mer eller mindre skumfri tappning av olika öl, som vete eller Pilsner, och kan används både för system med mycket korta linjer och för att tappa direkt från fatet.

En tappkran av hög kvalitet lönar sig

Vi rekommenderar att du är uppmärksam på god kvalitet när du köper en tappkran. Speciellt billiga modeller med plastkomponenter repar insidan mycket enkelt under rengöring. Med tiden leder detta till att ölen skummas mer och mer under tappning och kranen måste bytas ut relativt snabbt.
Med en rostfritt ståltappkran kan du å andra sidan vara säker på att den kommer att fungera bra för mycket längre och gör att du kan tappa utan att skumma. De extra kostnaderna som du måste räkna med är vanligtvis hanterbara och i alla fall väl investerade.

Stort urval av reducerare i vår butik

I vår butik hittar du ett stort urval av olika tappkranar, som du kan använda för perfekta resultat i skumfri öl-tapning.

Välj mellan tappkranar gjorda av rostfritt stål samt förkromade eller guldpläterade modeller med olika gänglängder kranen som passar dina krav.
Köp din tappkran direkt online och få din beställning levererad bekvämt till önskad adress. Dra fördel av gynnsamma priser såväl som snabb leverans av din tappkran och andra produkter runt din öldispenser.