Göra eget vin för blivande hobbyvinmakare

För många är ett gott glas vin det som gör en utsökt måltid i en gemytlig atmosfär perfekt. I detta sammanhang kommer de flesta vinälskare förmodligen inte att tänka på att göra eget vin. Ändå blir produktionen av hemgjort vin allt mer populärt.

Vill du också prova har du kommit till rätt ställe. För i vår butik hittar du de rätta seten för att göra vin själv.

Att göra vin själv - det viktigaste på ett ögonkast

  • När du gör vin har du valet mellan mäskjäsning och juicejäsning.
  • Förutom vindruvor kan andra frukter även användas för att själv göra ett smakrikt fruktvin.
  • Om du vill göra vin själv bör du absolut vara uppmärksam på goda hygienförhållanden och en exakt dosering av alla ingredienser under tillverkningen.
  • Ett kit med alla nödvändiga redskap och ingredienser är idealiskt för nybörjare som vill prova på vintillverkning hemma.
  • I vår butik kan du köpa olika startpaket som du kan använda för att göra eget vin.

Göra eget vin: är det värt det?

Det borde verkligen vara självklart att tillverkning av vin innebär arbete. Ändå bestämmer sig fler och fler vinälskare för att prova på att göra vin själva. Det är trots allt inte bara njutningen av sina egna alster som är väldigt roligt, utan även deras produktion, så att en ny hobby snabbt kan utvecklas ur det.

Även om du behöver lite erfarenhet för att få tillfredsställande resultat, är vinframställning hemma faktiskt förvånansvärt lätt med rätt ingredienser och verktyg.

Om du är nybörjare och vill börja dina första försök rekommenderar vi att du köper ett startpaket som innehåller alla nödvändiga redskap (förutom vindruvor). Du kan enkelt beställa ett sådant set för vin själv från vår butik och få det levererat vid behov.

Göra eget vin av juice eller mos

När det kommer till vintillverkning har man i princip två olika alternativ. Antingen jäser du saften av frukten eller så bestämmer du dig för den så kallade mäskjäsningen.

Om du bestämmer dig för att använda juicejäsning måste du först pressa druvorna med en juicepress efter tvätt. Den druvjuice som erhålls på detta sätt används sedan för jäsning.

Om du däremot vill använda mäskjäsning för att göra eget vin måste du krossa hela frukten. Du får en seg fruktkött som innehåller skalet och fröna från duvorna förutom fruktköttet och saften.

Vin gjort av juice är lättare och mindre aromatiskt än vin gjort av mäsk. Detta beror på att många av ingredienserna i fruktköttet inte frigörs direkt när saften pressas, utan bara under mäskjäsningens gång. Juicejäsning används vid framställning av vitt vin, medan rött vin framställs med hjälp av mäskjäsning.

Göra eget rödvin

Om du vill göra ditt eget rödvin måste du förlita dig på mäskjäsning. Detta är det enda sättet att extrahera de smaker som är så viktiga för den typiska aromen av rött vin från frukten.

Göra eget vita vin

Om du vill göra eget vitt vin måste du förlita dig på juicejäsning. För detta ändamål mosas druvorna endast kort för att aromerna ska kunna frigöras från frukten. Efter bara några timmar pressas moset sedan, vilket ger dig en söt druvmust. Denna måste sedan separeras från resterna av frukten innan den slutligen kan jäsa.

Vilken roll spelar druvfärgen i vinframställning?

Många är av den åsikten att endast vita druvor används för att göra ett vitt vin och endast röda druvor används för att göra ett rött vin. Det är dock inte helt korrekt. Eftersom pigmenten som ger rött vin dess typiska färg finns i skalet på druvorna.

Eftersom mäsken pressas efter kort tid vid framställning av vitt vin kan färgen inte lösas upp innan druvmusten bearbetas vidare. Det går därför även att göra ett vitt vin på röda druvor själv. Det gäller förstås inte rött vin. För detta behöver du absolut röda druvor.

Gör dina egna vinanvisningar

Vintillverkning är utan tvekan ett komplext ämne som inte kan förklaras fullständigt i några få meningar. Ändå skulle vi vilja ge dig åtminstone en grov översikt över de steg som krävs för att göra vin själv.

Naturligtvis, precis som med andra livsmedel, är det väldigt viktigt att ha god hygien när man gör sitt eget vin. Med detta sagt måste ingredienserna till ditt vin vägas noggrant.

Först och främst måste du tvätta och torka duvorna. Använd mogen och färsk frukt till ditt vin. Beroende på om du använder mäsk eller juicejäsning arbetar du med att moset består av all frukt eller med den pressade fruktjuicen eller druvmusten när du gör vin.

Behöver du socker för att göra vin?

Vill du göra eget vin själv spelar socker en nyckelroll. För detta blir alkohol vid jäsning med hjälp av jäst. Beroende på druvornas sockerhalt kan du behöva tillsätta ytterligare socker när du gör ditt vin. Du kan göra detta antingen direkt i början eller gradvis allteftersom jäsningen fortskrider.

Hur mycket socker du behöver beror på mängden druvor samt jästen som används för att göra vinet. I grund och botten, ju mer socker det finns i jäsningstanken i början, desto mer alkohol kommer det färdiga vinet att innehålla i slutet.

Valfri tillsats av syra

En annan ingrediens som du kan behöva för att göra vin under vissa omständigheter är mjölksyra eller citronsyra. Om detta verkligen är nödvändigt beror på vilken frukt som används. Druvor innehåller naturligt tillräckligt med syra. Speciellt om du vill göra ditt vin av en annan frukt kan det mycket väl vara så att tillsatsen av syra är absolut nödvändig för att ditt projekt ska lyckas.

Jäst för jäsning

Jäst är viktigt för att göra vin. Det är detta som säkerställer att sockret i moset eller juicen kan jäsa till alkohol. Det är avgörande för framgången för ditt eget vin att du använder levande jäst som är speciellt utformad för detta ändamål. Bagerijäst från snabbköpet lämpar sig däremot inte för vinjäsning och ger dig därför inte önskat resultat.

Häll moset i jäsningstanken

När din mäsk har förberetts måste du nu hälla den i en jäsningstank och ha tålamod. Slutligen, på den tredje dagen, börjar jäsningen. Tänk på att volymen av innehållet i behållaren nästan kan fördubblas på grund av jäsning. Av denna anledning bör du aldrig fylla jäskärlet halvvägs.

Utöver det är det viktigt att behållaren är utrustad med ett speciellt jäslås. Detta säkerställer att kolsyran som bildas under jäsningen av vinet kan släppa ut samtidigt som innehållet skyddas från inträngning av syre.

Vilken temperatur för vinjäsning?

För att ditt hemgjorda vin ska lyckas är det bland annat viktigt att vara uppmärksam på rätt jästemperatur. Helst bör detta vara i ett intervall mellan 18 och 20 grader Celsius.

Beroende på tillgängligt utrymme kan lagring under jäsningen ske i källaren, i ett skafferi eller i ett förråd.

Hur lång tid tar jäsningen av vin?

Jäsningen av vinet tar lite tid. Det varar mellan två och tre veckor för vitt vin och mellan fyra dagar och en månad för rött vin, beroende på sort. Sist men inte minst spelar även temperaturen roll för jäsningstiden. Om du vill prova dig fram med att göra vin privat räcker det för rött vin oftast att låta mäsken jäsa i ungefär en vecka.

Vinställstid

I slutet av jäsningen måste vinet sulfuriseras och sedan lagras i jäsningstanken i ytterligare tre till fyra veckor. Efter denna tid, för att ta bort avlagringarna som har samlats på botten av tanken, överförs den till en annan jäsningstank.

I denna lagras vinet igen i cirka fyra veckor innan ett andra vinställ kan utföras och avlagringar kan tas bort igen.

Flaska det färdiga vinet

Slutligen behöver du bara buteljera det färdiga vinet från din egen produktion. Man bör tillsätta kaliumsorbat innan buteljering för att döda jästen som fortfarande finns i vinet och därmed förhindra sekundärjäsning i flaskorna. Se också till att flaskorna är torra och riktigt rena.

Det är bäst att använda klassiska vinkorkar för att stänga vinflaskorna. Om du har köpt rätt set för att göra vin själv ingår dessa ofta redan i leveransomfattningen, så du behöver inte köpa dem separat.

Hur länge måste vin från egen produktion lagras?

Som du som vinkännare säkert vet behöver ett fint vin ett tag för att mogna och utveckla sin fulla arom. Det betyder inte att du inte kan dricka ditt vin direkt efter jäsning. Du ska dock inte förvänta dig en speciell smakupplevelse i det här fallet.

Det är därför meningsfullt att lagra den i minst tre eller fyra veckor efter jäsningen och att genomföra en första inredning. Om du föredrar längre förvaring och flera hyllor är helt upp till dig om du vill göra eget vin.

Gör fruktvin själv

Som är allmänt känt används druvor vid framställning av vin. Däremot är druvor långt ifrån det enda alternativet du kan ta till om du är sugen på att göra eget vin.

Möjliga alternativ är till exempel jordgubbar eller körsbär som även kan användas för att själv göra ett smakrikt fruktvin. Dessutom bör naturligtvis äpplen och cidern gjord av dem också nämnas här. Denna kan inte bara köpas på flaska, utan du kan även göra den själv med rätt ingredienser och verktyg.

Göra eget vin: övning är viktigt

Om du bestämmer dig för att prova på att göra vin, var medveten om att bra resultat kräver lite övning. Så bli inte frustrerad om du inte får allt du vill ha första gången.

Detta är helt normalt. När allt kommer omkring är tillverkning av vin en sann konst som kräver många års erfarenhet och som det till och med finns motsvarande kurser för på universiteten.

Av denna anledning rekommenderar vi att du börjar med en mindre mängd ingredienser till en början. Dessutom bör du göra en anteckning om din procedur och ingredienser. På så sätt kan du hålla koll på saker och ting och se vad du kan göra annorlunda nästa gång för att förbättra smaken på ditt hemgjorda vin.

Med tålamod och övning kommer du också snart att kunna göra eget vin som helt uppfyller dina förväntningar. Tills dess är det bara att ha kul att lära sig och testa saker. Det finns en god chans att du hittar en intressant hobby inom vinframställning.

Göra eget vin med rätt startpaket

Om du skulle vilja prova att göra eget vin, är det lämpligt att använda ett passande set som innehåller alla nödvändiga saker för detta ändamål.

Det gör det mycket lättare för dig att komma igång som hobbyvinmakare, eftersom du inte behöver köpa allt individuellt. Med rätt uppsättning kan du koncentrera dig fullt ut på att göra ditt första vin själv och skaffa dig värdefull erfarenhet för framtiden.

Med lite övning och ett startpaket från vår butik är det bara en tidsfråga innan du kan njuta av ditt första vin från din egen produktion.

Göra eget vin Köp ett set online

Som du kan se, med rätt verktyg och lite övning kan du göra vin väldigt enkelt hemma. Om du vill prova själv har du kommit till rätt ställe i vår webbshop. Här hittar du ett urval av lämpliga set för att göra vin själv.

Det är bäst att beställa ditt valbara startpaket direkt online och få ditt köp bekvämt levererat till den adress du valt. Men det bästa du kan göra är att övertyga dig själv.Vi är säkra på att du kommer att ha mycket roligt att göra vin själv med det set du har köpt av oss.