En kylare för ölfat skyddar ölfat mot ljus och värme och ger ölet rätt temperatur så ölet kommer till kranen väl kylt. Beroende på lagringsutrymme och antalet fat som krävs kan olika kylare användas.

Kylning av ölfat i rostfritt stål

Sortimentet innehåller kylare för två till 10 fat tillverkade av rostfritt stål eller galvaniserat stål. Det finns ofta en kran för den övre trumman. De flesta modeller har krom-, nickel- och stålunderlag. Mycket bra isolering säkerställer att temperaturen är konstant sval. Det finns också utbytbara tätningar och en justerbar bas. Den justerbara basen kompenserar för ojämnheter i golvet. Dessa modeller är initialt endast en hållare där en passande kylenhet också behövs.

Ölfat är en vanlig modell på en tunna. Ölfatet kommer från engelskans KEG och betyder "litet fat". De återanvändbara tunnorna var speciellt utvecklade för industriell fyllning. Eftersom de mestadels består av rostfritt stål, är bakteriefri lagring möjlig. Tunnfat innehåller vanligtvis 30 eller 50 liter och är också speciellt skyddade med en gummibeläggning. Själva höljet ger också viss isolering. Faten förblir tätt stängda och ölet når glaset enkelt genom slangen.

Kylenheter som tillsats

Kylaggregaten är fästen för tunnor och stora kylskåp och kan enkelt sättas in ovanpå lådorna. Beroende på storlek väger kylenheterna cirka 30 till 40 kg och har en effekt på 220 till 400 watt. Temperaturen styrs av en termostat och en digital display visar information om inställd och faktisk temperaturen. Det finns också en automatisk kondensatindunstning. Kylaggregaten placeras helt enkelt på tunnorna, ingen speciell kunskap krävs. Kylenheterna kan också köpas separat, till exempel för att ersätta en defekt enhet.

Förutom kylenheter och tunnor hittar du också kompletta kylskåp. Fatkylare och kylskåp kan ställas in var som helst utan problem och möjliggör snabb kylning. Förkylare är inte bara mycket användbara, speciellt för större restauranganläggningar, utan nästan helt nödvändigt för att förse större grupper med svalt, färskt öl. Trots en bra kylning bör ölet alltid drickas så färskt som möjligt för bästa smak.