Göra egen kombucha: den speciella förfriskningen från ditt eget kök

Tycker du om att dricka Kombucha och vill göra te-specialiteten från Japan själv? Då har du kommit till rätt ställe. Med rätt Kombucha-kit från vår butik kan du tillverka den utan problem i framtiden.

Göra egen kombucha de viktigaste fakta på en gång

  • Kombucha är en fermenterad dryck som tillverkas av te och socker med hjälp av jäst och bakterier.
  • Alkoholhalten i Kombucha är mellan 0,5 och 2 procent.
  • Hygien och noggrannhet är viktigt när du förbereder kombucha.
  • Med rätt ingredienser och verktyg kan du göra kombucha själv hemma.
  • Det är bäst att beställa ditt Kombucha Kit bekvämt från vår butik.

Vad är kombucha?

Kombucha är en fermenterad dryck som ursprungligen kommer från Japan. Kombucha tillverkas av sött te. Den så kallade Kombuchakulturen ansvarar för jäsningen. Detta omvandlar sockret i teet till alkohol och kolsyra. Den färdiga drycken har därför en alkoholhalt på 0,5-2 procent.

Kombuchakulturen kallas ofta för te-svamp eller Kombuchasvamp. Strängt taget är detta dock fel. Det är inte en svamp, utan en blandning av jäst och bakterier. På engelska kallas kombuchakulturen för SCOBY.

Göra egen kombucha själv: Vilka ingredienser behövs?

Traditionellt används antingen grönt eller svart te för att göra kombucha. För att möjliggöra jäsning är det också viktigt att tillsätta en tillräcklig mängd socker till teet. Detta beror på att sockret fungerar som en grogrund för Kombuchakulturen.

Beredning av kombucha

För att förbereda din kombucha måste du först koka upp vatten. Tillsätt teet direkt i det kokande vattnet och låt det dra i cirka 15 minuter. Det kan tyckas vara en lång tid. Det är dock viktigt att ingredienserna löses upp från teet.

I princip kan du också använda te i tepåsar för att göra kombucha. Eftersom löst te vanligtvis är av mycket bättre kvalitet rekommenderar vi dock att du inte använder te i tepåsar om du vill göra kombucha själv.

När teet är klart är det dags att tillsätta socker till drycken. Använd cirka 100 gram rörsocker för en liter te. Du behöver inte vara rädd för att din kombucha ska bli för söt. Detta beror på att det mesta av sockret bryts ner under jäsningen.

Låt blandningen svalna innan du bearbetar den vidare. Temperaturen bör vara cirka 25 °C när det sötade teet överförs till jäsningskärlet.

Tillsätt nu cirka 100 milliliter bryggvätska till ditt te. Beredningsvätskan, som redan är färdig Kombucha, är nödvändig för Kombuchakulturens tillväxt. Lägg sedan Kombuchakulturen (SCOBY) i jäsningskärlet.

Hur lång tid tar jäsningen av kombucha?

Jäsningskärlet täcks med en luftgenomsläpplig duk som fästs med ett gummiband. Detta garanterar att din kombucha är skyddad från föroreningar och insekter som fruktflugor.

Allt du behöver nu är tålamod. Beroende på omgivningstemperaturen tar jäsningen olika lång tid. Räkna därför med ungefär sju dagar till två veckor. Om du är osäker kan du med hjälp av ett litet smaktest avgöra om din kombucha har nått den önskade jäsningsgraden.

Den färdiga drycken ska ha en sötsyrlig smak. Om du föredrar den lite surare, låt din kombucha jäsa lite längre.

Hur länge håller hemgjord kombucha?

Kombucha på flaska håller sig i kylskåpet i upp till två veckor. När jäsningen av drycken fortsätter är det viktigt att du inte stänger flaskorna för hårt för att se till att den överflödiga koldioxiden kan komma ut.

Måste kombuchan filtreras innan den tappas på flaska?

Om du vill ta bort suspenderade ämnen från din kombucha innan du tappar den på flaska kan du filtrera drycken med en bit hushållspapper eller en fin sil. Detta är dock vanligtvis inte absolut nödvändigt. Om du gör kombucha själv kan du därför oftast helt enkelt avstå från detta steg.

Blandningsvätska för din nästa kombucha

Med en del av din hemgjorda kombucha och den sköljda SCOBY:n kan du direkt förbereda preparationsvätskan för nästa gång.

Hygien vid produktion av kombucha

Precis som med all mat är hygien förstås avgörande om du vill göra kombucha själv. Annars finns det risk för att skadliga mikroorganismer kan bildas i drycken. Dessa påverkar inte bara smaken av kombucha. De kan också utgöra en risk för din hälsa.

Rengör noggrant alla redskap som kommer i kontakt med beredningen eller kombuchakulturen. Se också till att dina händer är rena och fria från tvålrester.

Om du trots alla hygieniska åtgärder märker att din kombucha har mögel eller om doften eller färgen på drycken är avvikande, bör du därför för säkerhets skull göra dig av med allt och, trots det extra arbete som det innebär, hellre börja om från början.

Främjar kombucha verkligen hälsan?

Kombucha sägs ha olika positiva effekter på hälsan. Därför är drycken mycket populär inom alternativmedicinen. Den sägs bland annat stärka immunförsvaret och hjälpa till att rena kroppen.

Många av de påstådda hälsoeffekterna har dock ännu inte bevisats. Vetenskapliga bevis finns för närvarande endast för den milda antibakteriella och svaga laxerande effekten av kombucha. Det är mjölksyrorna och ättiksyrorna i drycken som är ansvariga för båda.

Kombucha är dock utan tvekan en fantastisk uppfriskande dryck, vars smak också glädjer fler och fler människor här i Tyskland.

Köp kombucha kit online

Om du vill göra kombucha själv är det inget stort problem med rätt redskap. Det är bäst att beställa ditt kombucha kit direkt från vår butik. Vi levererar ditt köp snabbt och pålitligt till ditt hem. Så du kan snart börja göra kombucha.

Testa det. Vi är övertygade om att du kommer att ha mycket roligt med den och att du, med rätt vård, kommer att kunna njuta av ett övertygande dryckesnöje i alla avseenden.