Göra egen likör: vi har rätt tillbehör

Likörer har ett otroligt brett utbud av smaker att erbjuda. Det bör därför finnas en lämplig likör att köpa för nästan alla preferenser. Bortsett från det är det till och med möjligt att göra likörer själv med relativt liten ansträngning. 

Om du vill prova det hittar du olika uppsättningar med praktiska redskap för produktion av hemlagad likör i vår butik.

Göra egen likör-det viktigaste i en överblick

  • Likörer är aromatiska sprit som innehåller minst 100 gram socker per liter.
  • De flesta likörer innehåller mellan 15 och 35 volymprocent alkohol.
  • Urvalet av likörer är stort och inkluderar bland annat ört-och fruktlikörer samt grädde-och ägglikörer.
  • Med rätt ingredienser och lite tålamod kan likör enkelt tillverkas av dig själv.
  • Förutom klassiska fruktlikörer kan exceptionella likörer också göras med lite kreativitet.
  • I vår butik hittar du praktiska uppsättningar, med hjälp av vilken du kan förbereda din hemlagade likör särskilt enkelt.

Vad är likör?

Likörer är sprit som har en särskilt aromatisk smak och har också ett relativt högt sockerinnehåll. En liter likör innehåller minst 100 gram socker. Alkoholhalten kan variera ganska avsevärt från sort till sort. Som regel varierar det från 15 till 35 volymprocent. Vissa likörer innehåller emellertid också betydligt mer eller mindre alkohol.

Olika typer av likörer

Så olika som alkoholhalten kan vara, så olika är valet av olika typer av likörer. Förutom örtlikörer finns det till exempel krämlikörer och ägglikörer. Bortsett från det är fruktlikörer också mycket populära.

Den stora variationen säkerställer att en lämplig likör är tillgänglig för nästan alla smaker. Om du fortfarande inte hittar det du letar efter eller bara vill prova något nytt kan du alternativt göra likör själv.

Mängden arbete är mindre än du kanske tror. Så det är värt att bara prova det en gång. Bortsett från det är en hemlagad likör också en underbar gåva som du kan ge en vän eller en familjemedlem en mycket speciell behandling.

Göra egen likör: vilka ingredienser är nödvändiga?

Naturligtvis, om du vill göra din egen likör, behöver du rätt ingredienser. För en klassisk fruktlikör behöver du vanligtvis ett halvt kilo frukt, 250 gram socker och 750 ml alkohol.

När du bestämmer dig för en viss typ av frukt kan du styras helt av din personliga smak. Använd till exempel körsbär, hallon, päron eller äpplen för att göra en fruktlikör själv.

Vilken alkohol är lämplig för hemlagad likör?

En högsäker alkohol är naturligtvis en av huvudingredienserna i den hemlagade likören. Vilken typ av alkohol som passar bäst beror å ena sidan på egen smak och å andra sidan på vilken typ av likör som ska beredas. Rum, korn eller vodka anses bland annat här. Ju bättre typen av alkohol passar ditt projekt, desto mer nöjd blir du med resultatet i slutändan.

Framställning av ingredienserna för hemlagad likör

I praktiken visar sig förberedelsen av hemlagad likör vara överraskande enkel. Om du vill göra en fruktlikör är det första du behöver göra att förbereda frukten. Tvätta frukterna noggrant och ta bort skalet och kärnorna vid behov. Större frukter, som äpplen, måste också skäras små. Om du använder icke-ätbara frukter, som kvitten, i rå tillstånd, måste de också kokas innan du kan börja själva beredningen av din hemlagade likör.

Förbered likören och vänta

När förberedelserna är klara är det dags att starta likören. För detta ändamål fylls alkoholen, sockret och frukterna i ett lämpligt kärl, som sedan förseglas så lufttätt som möjligt.

Kärlet med likören just set ska förvaras på en mörk och sval plats. Allt du behöver nu är lite tålamod. Beroende på vilken typ av frukt du använder kan du förvänta dig att din likör tar mellan fyra och åtta veckor.

Kreativa ideer för speciella likörer

Även om de flesta likörer är gjorda av frukt, behöver du naturligtvis inte begränsa dig till frukt när du förbereder din hemlagade likör. Du är välkommen att låta din kreativitet springa vild. Möjligheterna är extremt olika. Även godis eller choklad är ganska lämpliga för att göra mycket speciella likörer själv.

Dessutom kan du förresten också använda olika kryddor för att förfina din hemlagade likör. Prova till exempel pepparkakakrydda, med vilken du kan lägga till en julprydnad till din likör, eller vanilj, som är idealisk för raffinering av en jordgubblikör.

Så var öppen och kreativ när du gör dina egna likörer själv. Du kommer att bli förvånad över vilka fantastiska skapelser du kan lyckas med lite experiment.

Hur länge håller hemlagad likör?

Hållbarheten för en hemlagad likör beror på flera faktorer. Om du har bestämt dig för att förbereda en enkel fruktlikör kan du vanligtvis förvänta dig att den kommer att pågå i flera månader tack vare alkoholen den innehåller.

Med grädde eller ägglikörer kan du å andra sidan anta att de bara kommer att förbli ätbara i mellan två och fyra veckor och därför bör användas omedelbart.

Hemlagade snaps för den hemlagade likören

I princip är det naturligtvis ganska möjligt att bränna den sprit du behöver för likören själv med en stillbild. Den som bestämmer sig för att ta denna väg bör dock informera sig i förväg om gällande lagar. Eftersom privatpersoner inte får bränna sina egna snaps i alla länder.

I Tyskland får till exempel destillatörer inte användas privat för produktion av alkohol. Om du vill göra egen likör likör själv har du inget annat val än att ta en köpt snaps.

Köp uppsättningar för hemlagad likör online

Om du vill göra likör själv och behöver rätt verktyg för detta ändamål har du kommit till rätt ställe. I vår butik hittar du olika uppsättningar med redskap för att kunna göra egen likör själv.

Köp den uppsättning du väljer bekvämt online och börja göra din första likör själv snart. Vi är säkra på att du kommer att njuta av det mycket och kanske till och med upptäcka en ny hobby för dig själv.